IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Arnd.nl, Digishots, Remco Veurink

Jubileumeditie

harrie smolders en uricas vd kattevennen in actie tijdens chio rotterdam

Het CHIO Rotterdam beleefde zijn 75ste editie en dat ging niet ongemerkt voorbij voor het grootste outdoorconcours van ons land en oudste internationale sportevenement in de havenstad. Op sportief gebied stond zowel bij het springen als de dressuur het sterkste veld in jaren aan de start tijdens deze jubileumeditie. Dat maakte het concours, een officiële observatie voor de Olympische Spelen, tot mooie testcase voor de TeamNL bondscoaches. Zo zag Patrick van der Meer zijn dressuurteam de landenwedstrijd winnen en kopvrouw Dinja van Liere met Hermès N.O.P. verder naar een olympische topvorm groeien. Collega Jos Lansink kwam met zijn team in actie tijdens de prestigieuze Longines League of Nations, waarvan ‘Rotterdam’ tot het exclusieve aantal van vier wedstrijden behoort richting de finale in Barcelona. In deze strijd met tien landen bleek ieder strafpunt zwaar te tellen en trokken uiteindelijk de Fransen aan het langste eind. Nederland eindigde als zesde en plaatste zich net voor de finale. Positief was de getoonde vorm van de beoogde olympische kandidaten, met Harrie Smolders en Uricas v/d Kattevennen (foto) voorop. Dit duo werd derde in de Grote Prijs, die dan weer gewonnen werd door de voormalige olympische combinatie Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante.

‘Dante deed het super. Ze is dan wel zestien, maar nog altijd topfit en al lange tijd in goede vorm’

Marc Houtzager zet zijn topmerrie Sterrehof’s Dante nog maar selectief in, en lang niet altijd meer op het allerhoogste niveau. Het goede management betaalde zich uit in Rotterdam, waar de Grote Prijs werd gewonnen. 

262

In de KNHS sportdatabase staat een enorm aantal paarden en pony’s geregistreerd. Naast resultaten kunnen we nog vele andere gegevens over onze sportpartners naar boven halen. Hieronder ook zogenaamde funfacts, feitjes die gewoon leuk zijn om te weten. Zo blijkt dat de meest voorkomende paardennaam Unique is. Liefst 262 keer komt deze naam terug en dat maakt hem ironisch genoeg dus juist niet zo uniek. In de top 5 zien we verder verschijnen Evita (246 keer), Nikita (233), Orlando (219) en Winston (214).

Moedig onze TeamNL ruiters aan in stijl!

verschillende items uit de collectie team- en fankleding van de knhs

De Olympische Spelen komen met rasse schreden dichterbij. Onze TeamNL ruiters zullen de nodige support mogen verwachten op locatie in Parijs of vanaf het thuisfront. Dit doen we als oranje fan natuurlijk het liefst herkenbaar en dat kan met de bekende team- en fankleding, ontwikkeld door KNHS-partner HORKA, met een ontwerp dat ook van pas komt op wedstrijd of gewoon op stal. Maak als lid gebruik van de korting en moedig onze ruiters aan in stijl!   

Meer over de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs lees je in dit nummer of op de Road to Paris pagina op KNHS.nl

Kampioenen

dinja van liere juicht terwijl ze op hermes zit, na het winnen van de nederlandse titel

De maanden april en mei stonden mede in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen. Dinja van Liere en Hermès N.O.P. (foto) deden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo een geslaagde greep naar hun tweede nationale dressuurtitel in de Zware Tour. Bij de paradressuur stond er met Demi Haerkens een nieuwe naam op het bovenste treetje van het podium, al kwam dit op basis van haar eerdere resultaten met EHL Daula N.O.P. niet uit de lucht vallen. Bij de jeugdruiters vielen er traditioneel de nodige titels te verdelen. De winnaars: Martin Luiten en Fynona in de U25, Micky Schelstraete en Venicia OLD bij de Young Riders, Dominique van Dalsen en Just Johnson Forêt bij de junioren en Britt Kikkert-van der Linden en Jerenzo Texel bij de Children.   

Een maand eerder kwamen de springruiters in actie op de locatie van Green Valley Estate in Deurne. Willem Greve ging met Grandorado TN N.O.P. op dominante wijze aan de haal met zijn tweede titel. Bij de jeugd zegevierden Siebe Leemans met Kobalt (Young Riders),  Thijmen Vos met Cadillac Z (junioren) en Liv Linssen met Cini W Z (Children).  

Tot slot kunnen we Tijn de Blaauw met The Joker en Imke de Grood met Galio de Fangey aan dit rijtje toevoegen. Zij wonnen respectievelijk hun titel bij de Young Riders en junioren tijdens de Maarsbergen Horse Trials, waarvan je verderop in dit nummer een bijzondere fotoreportage vindt.  

‘Scheelt zomaar twee dagen werk’

Op het moment van verschijning van deze Paard&Sport zijn de KNHS Regiokampioenschappen weer begonnen. Om tot een afvaardiging voor deze kampioenschappen te komen, werken Utrecht en Noord-Holland samen met de KNHS. Zo worden in deze wat minder grote regio’s geen vastgestelde selectiewedstrijden verreden, maar tellen alle wedstrijden in de regio over een bepaalde periode mee voor het selectietraject. De resultaatverwerking wordt vanuit Ermelo gefaciliteerd, iets dat in de regio met open armen wordt ontvangen, zo beaamt Jolanda de Vos, al twintig jaar verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat in Utrecht. “Voorheen moest ik zowel van de paarden als de pony’s de resultaten per locatie verzamelen en alles handmatig verwerken en nu krijg ik als het ware met een druk op de knop het bestand in één keer compleet en kloppend aangeleverd. Heel fijn en dit scheelt me zomaar twee dagen werk. We doen dit nu voor het derde jaar en ik zou het niet meer anders willen.”

Nadruk op positief welzijn

een paard geeft het andere paard dat ook in de vrachtwagen staat een likje

De International Society for Equestrian Science (ISES) hield haar jaarlijkse bijeenkomst dit keer in Nieuw-Zeeland. Ons land werd vertegenwoordigd door dr. Ir. Kathalijne Visser, lector mens-dier interacties aan Aeres Hogeschool in Dronten. Visser behoort zelf tot de oprichters en bestuursleden van het eerste uur van deze internationale club van wetenschappers, die zich richten op paardenwelzijn en waar ook mensen uit de praktijk aan verbonden zijn. Ze toont zich bij navraag enthousiast over het congres en zegt: “Ik was onder de indruk van de kwaliteit van de onderzoeken die momenteel lopen. Erg mooi om te zien. Ik ben betrokken geweest bij de opstart van ISES en je ziet dat de volgende generatie het nu overneemt. Wat opvalt, is dat de nadruk momenteel ligt op het signaleren van positief welzijn bij het paard. Welzijn is in principe zelf een neutraal begrip en tot heden ging het meestal over het voorkomen van negatief welzijn in onderzoeken, terwijl we nu dingen zoeken die we het paard kunnen bieden zodat ze het nog leuker hebben dan neutraal. Deze studies staan nog in de kinderschoenen. Het andere dat eruit sprong, is niet heel verrassend de invloed van AI. We hebben zoveel beeldmateriaal en andere data, en groepen zijn bezig om dat te automatiseren zodat we signalen van paarden snel kunnen analyseren, zowel positief als negatief. Daar zitten ook veel leuke, nieuwe dingen in.” Wil je meer weten over de gepresenteerde onderzoeken op het ISES-congres? Kijk dan hier of beluister de podcasts.

Het bestuur van de mondiale paardensportfederatie FEI heeft het Equine Welfare Strategy Action Plan, ter verdere verbetering van het paardenwelzijn, geïntroduceerd, met daaraan gekoppeld een fonds van ruim 1 miljoen euro om dit plan te lanceren. Het actieplan omvat zes focuspunten: 1. Rijden/training en hulpmiddelen, 2. Zichtbare fysieke en mentale stress, 3. Verantwoording, handhaving en kennis, 4. De andere 23 uur (dat het paard niet wordt gereden), 5. Prestatiedrang ruiter en 6. Maskeren gezondheidsproblemen. Het plan is tot stand gekomen na aanbevelingen van de Equine Ethics and Wellbeing Commission (EEWC), waar de Nederlanders dr. Kathalijne Visser en Theo Ploegmakers deel van uitmaken.


Pilot Jonge Paarden-rubrieken onderweg

robin heiden met de nog jonge hengst one million in actie

Vanwege de behoefte bij ruiters die actief zijn in de Lichte Tour of hoger om toch deel te nemen aan kampioenschappen in lagere klassen met een jong paard, is de KNHS dit seizoen een pilotprogramma voor jonge paardenrubrieken gestart. Tijdens deze pilot worden de jonge paardenproeven volgens een vernieuwd format verreden. Ruiters krijgen de kans een vrije dressuurproef te rijden, die een aantal verplichte oefeningen bevat. Ze bepalen zelf de volgorde van de verplichte onderdelen om zo hun paard op een manier voor te stellen die op dat moment het beste past bij het opleidingsniveau. De nadruk ligt hierbij op harmonie en ontspanning. Inmiddels zijn bijna alle zes, over het land verspreide wedstrijden verreden en kunnen de beste vier combinaties van iedere selectie zich op gaan maken voor de finales tijdens de Hippiade. De pilot is gestart met rubrieken voor vier- en vijfjarige paarden, met mogelijk later een toevoeging voor zes- en zevenjarigen.
Op foto: KNHS Talententeamlid Robin Heiden, met haar vijfjarige KWPN-hengst One Million, winnaar van de selectiewedstrijd in Schijndel.

Met 20% korting naar Horse Event

jesse drent met zijn paard tijdens een clinic op horse event

Als KNHS-lid krijg jij exclusief 20% korting op een Horse Event-dagkaart! Twee weekenden lang staat Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen in het teken van paarden. Sinds 2022 zijn er twee edities: Pro en Youth. Beleef dit bijzondere paardenevenement nu met jouw korting.  

Horse Event Pro: knowledge is key! 

Op 14 en 15 september vindt Horse Event Pro plaats. Luister, kijk en leer van professionals in het vak. Geniet van inhoudelijke clinics en demo’s van topsporters en trainers. Ontdek alles over training, management, voeding en het paardenlichaam. Ga naar huis met nieuwe kennis en ideeën! 

Horse Event Youth: voor jonge paardenfans 

Een weekend later, op 21 en 22 september, verwelkomen we de jongste paardenfans tijdens Horse Event Youth. Kinderen en hun ouders genieten van gave shows, leuke activiteiten en ontmoetingen met hun idolen. Plezier staat voorop met bekende paardenvloggers, influencers en andere grote namen. 


Meer info over bestellen voor KNHS-leden vind je hier. 

3

Eerder dit jaar werd het N.O.P. Talent plan gepresenteerd, met als doel dressuurtalent te behouden voor Nederland. Inmiddels is de eerste selectie afgerond en zijn drie toptalenten geselecteerd, namelijk Kuvasz RS2 N.O.P.T. met Marieke van der Putten, Hexagons Luxuriouzz N.O.P.T. met Thamar Zweistra en Koko JR de la Fazenda N.O.P.T. met Thalia Rockx. Voor de geselecteerde paarden is een budget beschikbaar om de verdere ontwikkeling van hun sportieve carrière te ondersteunen.

alle partners en sponsoren van de knhs in één overzicht