JILLIAN 

GIESSEN

ROBIN 

HEIDEN

TANI 

JOOSTEN

portretfoto van jillian giessen debutant in knhs talententeam 2024

JILLIAN GIESSEN

portretfoto van robin heiden debutant in knhs talententeam 2024

ROBIN HEIDEN

portretfoto van tani joosten debutant in knhs talententeam 2024

TANI JOOSTEN

hoofdredacteur peter van pinxteren interviewt de drie nieuwe leden van het knhs talententeam

Bij het herkennen, selecteren en opleiden van ruiters met talent maken scouts en trainers van het KNHS Trainersplatform gebruik van de Talentenkijkwijzer als hulpmiddel. Deze leidraad is eerder ontwikkeld vanuit een onderzoeksproject, met behulp van deskundigen, waaronder de bekende NOC*NSF coach Peter Murphy. In totaal vallen er zes competenties, de zogenaamde resultaatgebieden, onder de Talentenkijkwijzer. De ideale topruiter voldoet in hoge mate aan deze zes resultaatgebieden, al zijn er op individuele basis altijd sterke en zwakke punten te onderscheiden.

Hoe zit dit bij de drie amazones die in 2024 voor het eerst deel uitmaken van het KNHS Talententeam? We laten ze ad random vier competenties uit een bakje grabbelen, hier zelf over vertellen, en leren zo deze drie debuterende dames beter kennen.

1. Heeft een goede rijtechniek

Om goed te presteren moet de topruiter een goede rijtechniek hebben. De topruiter is in staat die manier van rijden te kiezen die het beste bij het paard past.


Robin Heiden (dressuur): “Ik ben op het technische vlak vooral met details bezig. Ik doe wel veel op gevoel en denk dat dat beter werkt dan heel bewust met rijtechniek bezig te zijn. Met Gasmonkey wil ik de overstap naar de U25 maken, dus met piaffe en passage, maar ook met de eners. Ik merk dat daarin mijn techniek nog moet verbeteren. Dus het heel precies omleggen van je been en op tijd weer stilhouden, zodat er niet meer wissels komen dan je wilt. Ik rijd sinds kort ook Hollywood, een kloon van Jazz. Die kent de oefeningen. Vooral bij de piaffe en passage moet je gevoeld hebben hoe het hoort. Heel leuk om dit allemaal te leren.”

Jillian Giessen (eventing): “Dressuur is ook voor mij de basis en dan bedoel ik niet eens het rijden van een proef, maar dat paarden recht zijn, goed voor je been en lekker door het lichaam. Ik heb geleerd dat het bij jonge paarden snel kan gaan, maar dat je ook weer een tijdje stilstaat. Dat is normaal, maar voorheen kon ik dan wel eens wat in paniek raken. ‘Wat doe ik fout? Hij wordt niet beter of zelfs slechter!’

Ik probeer altijd veel op mijn gevoel af te gaan en volg veel lessen. Vanuit TeamNL krijg ik dressuurmatige training bij Ian Woodhead en ik heb crosstraining gehad van Austin O’Connor. In Nederland heb ik veel geleerd van Tim en Martin Lips en wat betreft springen ook van Leon Kuipers en Mans Buurman. Ik probeer van iedereen wat mee te pikken, maar blijf wel van mijn gevoel uitgaan. Je kent je eigen paard als geen ander.”

Jillian: ‘Op mezelf ben ik soms wel eens te kritisch’

eventingamazone jillian giessen poseert naast haar paard

2. Heeft veel paardenkennis

De topruiter heeft het vermogen en inzicht nodig om goed paarden te kunnen opleiden en gezond te houden.


Tani Joosten (springen): “Ik heb veel geleerd van mijn ouders. Zij hebben beiden gereden en mijn moeder is ook instructrice geweest. Nu geeft ze mij nog altijd les. Als er iets is, zeg ik altijd: ‘Mam, wil je even meekijken?’ Mijn moeder heeft veel verstand van paarden. Van haar heb ik veel paardenkennnis gekregen, waaronder het management, dus alles rondom de paarden.

Ik probeer ook zoveel mogelijk bij te leren, bijvoorbeeld via podcasts en YouTube. Daarnaast heb ik veel kennis opgedaan door het vooral zelf te ervaren. Ik werk op stal bij Hendriks Sporthorses, ben verantwoordelijk voor het management van de paarden en dus degene die beslist, zoals moet het paard naar de dierenarts of niet?”


Robin: “Ik kom ook uit een paardenfamilie. Mijn moeder was professioneel amazone en mijn vader is hoefsmid. Ik heb er geluk mee gehad dat zij me altijd hebben kunnen helpen. Niet alleen leren rijden, maar ook het management eromheen. Als jong kind vond ik rijden eerder eng en vooral het omgaan met paarden leuk. Alleen daar leer je al veel van.

Veel aandacht gaat momenteel uit naar het mentale welzijn en het paardvriendelijk bezig zijn. Onze dressuurpaarden komen zoveel mogelijk in de wei en doen veel andere dingen, zoals op buitenrit gaan. Door ervaring leer je finetunen per paard, vooral wat betreft de voorbereiding op een wedstrijd. Heel leuk om dat te ontdekken. Met paarden raak je nooit uitgeleerd.”

robin heiden in actie met haar paard hollywood

Robin Heiden (20, dressuur) komt uit Alphen aan de Maas en draait als nationale belofte en jeugdkaderlid al jaren mee in het KNHS Talentenplan. Nu is ze toegetreden tot het Talententeam, mede dankzij haar prestaties met Gasmonkey bij de Young Riders. Meer info

3. Wil beter worden

Alle topruiters bezitten deze competentie in hoge mate en laten een sterke wil en motivatie zien om zichzelf en de eigen prestaties te verbeteren.


Jillian: “Ik wil heel graag beter worden. Ik vind het daarom interessant om video’s van anderen te bekijken, gewoon op ClipMyHorse of trainingsvideo’s op social media. Je leert daar super veel van. Op mezelf ben ik soms wel eens te kritisch. Ik was bang fouten te maken en dacht niet; ik kan van die fouten leren. Nu heb ik daar wel mijn weg in gevonden. Vanwege mijn carrière ben ik naar Engeland gegaan, waar ik nu op een stal werk. Eventing is daar heel groot. De wedstrijden zijn er anders, moeilijker, dikker. Je kunt er alleen maar beter van worden.”


Tani: “Iedere topsporter wil beter worden, dat is bij mij niet anders. Momenteel gaat alles zo snel en presteer ik met Galdal Mé al op het allerhoogste niveau. Dat is voor mij eigenlijk al een droom en had ik een jaar geleden nooit verwacht. Het belangrijkste is nu het paard heel houden en zo door te gaan. Een keer een kampioenschap rijden zou nog heel mooi zijn. Het NK in Deurne komt er aan. Dat wordt mijn eerste NK en daar kijk ik wel naar uit.”

dressuuramazone robin heiden poseert naast haar paard hollywood

Robin: ‘Presteren onder druk gaat meestal aardig goed. Ik ben vrij nuchter ingesteld’

4. Presteert onder druk

Tijdens wedstrijden moet de topruiter kunnen pieken op het juiste moment. Misschien nog belangrijker is het vermogen om door te gaan bij tegenslagen.


Robin: “Presteren onder druk gaat meestal aardig goed. Ik ben vrij nuchter ingesteld. Richting een internationaal kampioenschap werk je altijd toe naar een piekmoment. Zo krijg je tijdens een trainingskamp de laatste tips mee; wat je precies waar in de proef moet doen. Dat verhoogt de druk een beetje, maar het is ook fijn om helemaal naar die ene proef toe te werken. Tijdens vroegere EK’s bij de pony's  voelde ik meer zenuwen. Het zat me misschien niet heel erg in de weg, maar het is wel fijn dat ik wat minder zenuwachtig ben geworden.”


Tani: “Het presteren onder druk verloopt tot nu toe eigenlijk heel goed. Neem Jumping Amsterdam. Ik ben daar helemaal niet bezig met de omgeving en kan mezelf heel goed afsluiten. Voor mijn gevoel ben ik een met mijn paard. Ik ben er heel gefocust op dat ik het parcours precies rijd volgens het plan bij het parcourslopen. Zolang ik daar mee bezig ben, voel ik geen zenuwen of druk. Ik ben een nuchter persoon en ook realistisch. Ik weet vaak wel waar ik sta met het paard en vooral met Galdal Mé is het vertrouwen heel groot.”

tani joosten springt over de knhs hindernis met haar paard

Tani Joosten (24, springen) uit Zevenaar was in 2017 nationale belofte. Ze beleeft met haar Galdal Mé een komeetachtige opmars in de springsport. Beiden hebben hun debuut gemaakt op 5*-niveau en namen voor TeamNL al deel aan de Longines League of Nations. Meer info

5. Is manager/ondernemer

De topruiter laat zien hij dat hij zijn loopbaan zo succesvol mogelijk maakt door middel van een gezonde commerciële aanpak.


Jillian: “Ik ben geen ondernemer in de zin dat ik een bedrijf run, maar wel iemand die onderneemt. Ik heb eigenlijk gewoon mijn spullen gepakt en ben naar Engeland vertrokken. Een keer zou ik graag voor mezelf willen beginnen. Ik weet dat een stuk handel er gewoon bij hoort, want de kosten zijn hoog in de eventingsport. Als je in Engeland deelneemt aan een eventingwedstrijd betaal je zomaar 120 pond en als je wint krijg je 90 pond. Twee jaar geleden heb ik een zelf opgeleid paard verkocht dat voor China teamgoud heeft behaald op de Asian Games. Ik vond die verkoop lastig, want ze liep iedere wedstrijd in de prijzen. Maar je moet keuzes maken als je de sport wilt blijven beoefenen.”


Tani: “Drie jaar geleden ben ik begonnen met werken op stal bij Hans Hendriks. Ik volgde nog een HBO opleiding en reed niet op heel hoog niveau. Toen de vorige stalruiter vertrok, werd ik gevraagd. Dat was wikken en wegen. Wat ga ik doen? Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Een sprong in het diepe, maar ik heb er nooit spijt van gehad.

Ik heb dat ondernemerschap altijd gehad. Ik runde vanaf mijn negentiende thuis al een eigen stal, waar ik nog voor halve dagen werk. Ik leid jonge paarden op, ook voor de verkoop. In een paar jaar tijd heb ik al een mooi netwerk opgebouwd.”

springamazone tani joosten poseert naast haar paard

Tani: ‘Het was een sprong in het diepe, maar ik heb er nooit spijt van gehad’

6. Is een teambuilder

Dit onderdeel hangt nauw samen met het vorige. De topruiter laat zien dat hij een succesvol team om zich heen kan verzamelen van onder andere sponsors, trainers en eigen familie.


Robin: “In het begin kan ik wat verlegen zijn, maar ik ben wel een teamplayer als ik mensen eenmaal heb leren kennen, zoals op een EK. Ik rijd ook paarden voor eigenaren, zoals nu hengsten voor Joop van Uytert. Voordat ik aan mijn huidige studie aan de Radboud Universiteit begon, had ik wat minder te doen. Renate van Uytert vroeg of ik niet een paar hengsten wilde rijden. Dat is twee jaar geleden en doe ik nog altijd. Bij hen heb je een team van jonge mensen om je heen en andere amazones, waar ik van kan leren.”


Jillian: “Ik was vroeger ook wat verlegen, maar dat wordt vanzelf beter als je in het buitenland zit en in het begin niemand kent. Sinds afgelopen jaar heb ik een zadelsponsor. Heel fijn, maar ik zou hiervoor nog wel wat actiever op social media willen zijn. Soms rijd ik negen paarden per dag en dan schiet het maken van een foto of filmpje er snel bij in. Ik ben er meer mee bezig, ook voor de eigenaren. Ik heb twee paarden van mensen van het eiland Guernsey. Zij zien hun paarden niet veel. Je merkt dat ze enthousiast worden als je een foto en wat info stuurt. De eigenaren happy houden is ook belangrijk.”

jillian giessen rijdt in galop en kijkt naar opzij

Jillian Giessen (24, eventing) woont in Engeland en was in 2015 en 2016 nationale belofte. Anno 2024 maakt ze niet alleen deel uit van het KNHS Talententeam, maar is ze ook opgenomen in het TeamNL Olympisch kader eventing met haar Gold Nugget. Meer info

KNHS Talentenplan

Het KNHS Talentenplan is het talentherkennings- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS. Ieder jaar worden zo’n tweehonderd potentiële topsporters uit alle KNHS-disciplines tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de bondscoaches, trainers uit het KNHS Trainersplatform en andere experts. Bij de Olympische en Paralympische disciplines bestaat het Talentenplan uit drie niveaus in de vorm van een piramide, met onderaan de nationale beloften, gevolgd door de nationale talenten en bovenaan de internationale talenten.

De door de bondscoaches gekozen internationale talenten van 18 t/m 25 jaar vormen samen het KNHS Talententeam.