IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode en KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden.

Tekst Patricia Lourens, Peter van Pinxteren Beeld Arnd Bronkhorst, Digishots, aangeleverd

Blije atleten 

Dressuurcombinatie in de piste van de Amaliahal

De strijd om de titels op de KNHS Indoorkampioenschappen is op het moment van schrijven volop gaande op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Het laatste weekend van februari mochten de dressuurruiters bij de pony’s en de paarden de Indoorkampioenschappen aftrappen in de klasse B, L1, L2 en Z1 (pony’s). Een week later werden de dressuurmedailles in de klasse M1, M2, Z1, Z2 en ZZ-Licht verdeeld. Er werden in totaal 24 kersverse dressuurkampioenen gehuldigd, zoals de met overtuiging winnende Amber Hage met Mercurius ACM in de klasse ZZ-Licht (foto). Maar er waren ook nog andere winnaars. Naast de reguliere kampioensprijzen werden diverse Happy Athlete prijzen uitgereikt als erkenning voor de harmonieuze en correcte samenwerking tussen ruiter en paard. Vorig jaar maakte deze prijs zijn debuut tijdens de Hippiade. Het doel is om het correct opleiden van een paard of pony op een positieve manier te benadrukken en het paardvriendelijk rijden nog meer te bevorderen.
Na de dressuur was het 15 en 16 maart de beurt aan de pony-springruiters om in actie te komen. De paardenrubrieken springen sluiten dit jaar de KNHS Indoorkampioenschappen af op 22 en 23 maart. Alle uitslagen van de KNHS Indoorkampioenschappen zijn hier terug te vinden.

 ‘Voor mij en mijn familie is dit een belangrijke prijs en beloning’ 

In de volle breedte van de paardensport wordt meer en meer het accent gelegd op de harmonie in het samenspel tussen ruiter en paard, en dus ook internationaal. Marlies van Baalen had in dat kader de primeur tijdens Jumping Amsterdam en won de eerste Harmony & Fairness Award op Nederlandse bodem voor haar kür met Haibibi DVB. Ze reageerde bijzonder opgetogen op dit mooie resultaat en betrok haar naasten erbij.

actie voor knhs-leden van Agradi

14

Voor dit belangrijke jaar van de Olympische en Paralympische Spelen heeft de Stichting N.O.P. 14 paarden vastgelegd, die daarmee behouden blijven voor TeamNL richting Parijs. Daarnaast wordt er ook alweer verder gekeken en is de pilot N.O.P. Talent (N.O.P.T.) in het leven geroepen. Door afspraken met eigenaren te realiseren, wordt gepoogd talentvolle dressuurcombinaties, met paarden in de leeftijd van zeven tot en met negen jaar, te behouden voor TeamNL.
De belangrijke rol van de eigenaar komt tot slot naar voren in het gelanceerde Owners Welcome Program, een initiatief van Jumping Amsterdam, The Dutch Masters, CHIO Rotterdam en de KNHS. Het programma biedt de eigenaren van TeamNL paarden een exclusieve ontvangst aan op de drie genoemde topconcoursen.

 Massaal op de banken   

Springruiter Willem Greve juicht tijdens de ereronde op zijn toppaard Highway NOP

Maar liefst 36 wedstrijden en ruim tien jaar moesten we wachten op de eerste Nederlandse winnaar in de Rolex Grand Slam serie, bestaande uit de Grote Prijzen van Aken, Calgary, Genève en Den Bosch. Willem Greve brak met Highway TN N.O.P. de ban op eigen bodem tijdens The Dutch Masters-Indoor Brabant en won op ongeëvenaarde wijze door als laatste starter de leidende barragetijd met vier honderdsten van een seconde te verslaan. De vreugde-explosie was gigantisch en werd overgebracht op het publiek, dat massaal op de banken ging en vervolgens trouw bleef zitten tijdens de prijsuitreiking. Een brede lach was er ook bij de nummer drie, Harrie Smolders met Uricas van de Kattevennen. Minder gelukkig keek Henrik von Eckermann. De Zweedse nummer 1 van de wereld werd met zijn wereldkampioen King Edward opnieuw naar de tweede plek verwezen. Kort daarvoor was hem dat in eigen land overkomen tijdens de wereldbeker van Gothenburg. En ook toen klonk het Wilhelmus na een prachtige zege van Lars Kersten en Hallilea.

 Populaire College Tours   

De KNHS College Tours kennen een vliegende start in 2024. Op het moment van schrijven zijn er al diverse leerzame, verdiepende clinics geweest op het Nationaal Hippisch Centrum, met telkens een andere insteek en gevarieerd programma, dat meer dan eens voor een uitverkocht huis zorgde. De eerstvolgende College Tour staat gepland op 5 april, met als thema Zonder ontspanning geen aanspanning’ (inmiddels ook uitverkocht) en de hoofdrolspelers stellen zich in de video voor. Meer over de inhoud van deze en de afgelopen College Tours lees je elders in deze Paard&Sport. Informatie en tickets voor de eerstvolgende KNHS College Tour vind je hier

Cees Roozemond interim directeur KNHS

Cees Roozemond is de nieuwe Interim directeur  van de KNHS

Na het vertrek van Patrice Assendelft begin februari is Cees Roozemond door het KNHS-bestuur aangesteld als interim directeur van de KNHS. Roozemond was voorheen voorzitter van het KNHS-bestuur. Met het aanstellen van Roozemond wordt de stabiliteit en continuïteit van de KNHS gewaarborgd en ontstaat er ruimte om een zorgvuldig selectieproces in gang te zetten voor een definitieve opvolger van Assendelft. “We hebben een aantal grote uitdagingen op onze weg, het is van groot belang om nu door te pakken op de ingezette noodzakelijke ontwikkelingen van de paardensport. Ik ga daar de komende tijd met veel energie mee aan de slag”, aldus een gemotiveerde Roozemond.

KNHS Talententeam 2024

Overzicht van alle talenten uit KNHS Talententeam 2024

Tijdens de The Dutch Masters in ’s Hertogenbosch is het nieuwe KNHS Talententeam voor 2024 bekend gemaakt. Door de bondscoaches zijn dit jaar negen dressuur-, paradressuur-, eventing-, en springruiters geselecteerd. Dressuurruiter Marten Luiten, die dit jaar op Jumping Amsterdam voor de derde keer op rij werd verkozen tot Talent van het Jaar - een record - , maakt ook in 2024 weer deel uit van de selectie. Verder is bij de dressuur de keuze gevallen op Robin Heiden en Thalia Rockx. Voor het springen zijn Mel Thijssen, Skye Morssinkhof, Iris Michels en Tani Joosten geselecteerd. Jillian Giessen (eventing) en Britney de Jong (paradressuur) maken het team compleet. In deze Paard&Sport maken we op originele wijze kennis met drie debuterende amazones.

Feestje

Ruim 100 deelnemers namen op Stal Groenendaal in Bunschoten deel aan de halve finale van het NK Springen voor Manegeruiters (voorheen FNRS-KNHS Springcompetitie). Natuurlijk werd er fanatiek gestreden om de begeerde finaleplekken eind maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo, maar bovenal maakten de ruiters er een prachtig feestje van, dat tot een climax kwam tijdens de prijsuitreiking en deze beelden opleverde. Persoonlijke ervaringen van deelnemende manegehouders en ruiters, inclusief een moeder en dochter die beiden in actie kwamen, lees je verderop in dit nummer.

Wil jij vlak voor de Olympische Spelen onze TeamNL toppers nog in actie zien op Nederlandse bodem? Kom dan van 19-23 juni naar hét internationale topevenement CHIO Rotterdam! Tijdens deze 75ste jubileumeditie kun je genieten van paardensport op het allerhoogste niveau. Een absoluut hoogtepunt is de Longines League of Nations landenwedstrijd springen. Het CHIO Rotterdam behoort tot de slechts vier kwalificatiewedstrijden, waardoor een topveld bij het springen is verzekerd. Ook bij de dressuur vindt de traditionele landenwedstrijd op 5*-niveau plaats. Voor een lekker hapje en drankje en leuke winkeltjes moet je weer in het Stroodorp zijn. Tussen alle topwedstrijden door zijn er in dit bijzondere jubileumjaar ook geweldige shows te bewonderen. Op woensdag 19 juni, met nationale dressuur, para dressuur en dressuurrubrieken voor U25 ruiters en Young Riders is de toegang gratis. Op andere dagen kun je als KNHS-lid profiteren van een speciale actie van 25% (21 en 22 juni) of zelfs 50% (20 juni) korting op maximaal 4 tickets! Meer info over de ticketverkoop.


Korting op Hartog Essential

Nieuwe voeding voor paarden van Hartog Paardenvoeders

Opgeruimde ruiterroutes

Een vrijwilliger zaagt takken om in het bos om de paardenroute vrij te maken

De ruiterroutes op Texel zijn helemaal klaar voor het komende buitenrijseizoen. Maar liefst drie weekenden werd er door leden van Paardensportvereniging Texel en Manege Rikkert keihard gewerkt om de gehele route weer toegankelijk te maken. Het initiatief ‘Adopteer je route’ van KNHS Buitenrijden werd door regioconsulent Martijn Vermeulen opgepakt, die in samenwerking met Staatsbosbeheer en PSV Texel de opschoondagen heeft georganiseerd. Er lag een strakke deadline, want vanwege het broedseizoen van de Texelse vogels moest de gehele route voor 15 maart zijn opgeschoond. Gelukkig maken vele handen licht werk en na drie dagen druk in de weer met kettingzagen, hakbijlen, scheppen en snoeischaren ligt de ruiterroute er weer keurig bij. Helemaal klaar voor talloze heerlijke buitenritten!