NK Springen Manegeruiters

‘Ze maken er een feestje van’

Het NK Springen Manegeruiters 2024 zit erop. Het enthousiasme van deelnemers en de wijze waarop zij toeleven naar de wedstrijden en deze vervolgens beleven, zijn bijzonder te noemen en leveren mooie verhalen op. Manegehouders en ruiters, waaronder drie finalisten, delen hun ervaringen.

Tekst Bo Fijma Beeld Swaen Brink/FNRS, Diana Bloemendal, Digishots, privébezit

een manegeruiter knuffelt haar pony

 ‘We willen graag vaker meedoen

“Rayna is zo enthousiast en springt zo leuk met de pony, dus misschien is het wel leuk als ze meedoet aan de springcompetitie.” Zo klonken enkele maanden terug de woorden van Nicole Hoogduin, eigenaresse van Manege VarioHippiQue uit Velsen-Zuid. Zo gezegd, zo gedaan. De dertienjarige Rayna Busing nam als enige ruiter van VarioHippiQue deel aan het NK Springen voor Manegeruiters en behaalde een 100%-score voor haar manege. Met haar leasepony Dropshot stoomde ze vanuit de regiofinale en halve finale door naar de eindstrijd op het Nationaal Hippisch Centrum. Na afloop van de halve finale deelt de jonge Rayna haar enthousiasme én ambities met ons: “Het was superleuk om te ervaren! Het parcours vond ik heel fijn om te springen. Drop deed het erg goed en we zijn dus door naar de finale van de S60! Mijn uiteindelijke doel is om mee te doen aan hogere springwedstrijden. Thuis spring ik al wat hoger, maar dit was onze eerste echte wedstrijd. Daarom spring ik nu wat lager om goed te oefenen en ervaring op te doen.”
Edith Sluis, bedrijfsleider bij VarioHippiQue vertelt: “Dit was de eerste keer dat we meededen met deze competitie. Dit initiatief komt van de eigenaresse, Nicole. Wij hebben eigenlijk niet zoveel springpaarden en het springen is bij ons niet heel groot, maar we vonden het leuk en interessant om te proberen. Voor ons was het een mooie gelegenheid om te kijken hoe het werkt en of het iets is om in de toekomst vaker te doen. En dat willen we zeker! Ik vind het leuk en goed georganiseerd. Er zijn veel enthousiaste mensen en je kunt over van alles wat vragen, want iedereen is vriendelijk. Tijdens de halve finale was er een mascotte aanwezig en de kinderen vonden dat hartstikke leuk. Ze maakten er echt een feestje van!”  

Dat feestje werd voortgezet tijdens de drukbezochte finale, eind maart op het NHC in Ermelo. Aangemoedigd door meelevende supports van de manege gingen de ruiters ervoor om opnieuw een mooie prestatie te leveren met hun pony of paard. Voor Rayna wilde dat dit keer niet helemaal lukken, al kwam ze ook in de finale met haar Dropshot nog net boven de 60 punten uit. Winnaar in deze S60 klasse met 76,8 punten werd Maaike Bouwman met Wendolien van Manege Klein Oever. Voor haar en de twee andere winnaars klonk na afloop het Wilhelmus vanaf het podium.  


Een blije manegeruiter staat met haar paard naast de rijhal

 ‘Er zijn hechte
vriendschappen
ontstaan’

Manege De Bongerd uit Glimmen, provincie Groningen, doet ook voor de eerste keer mee aan het NK Springen Manegeruiters. De lange rit van meer dan twee uur naar de halve finale bij Stal Groenendaal in Bunschoten was niet voor niets. Maar liefst vier deelnemers van De Bongerd plaatsten zich voor de finale. Karin Bloem, eigenaresse van de Groningse manege, vertelt: “We hebben eerst een selectiewedstrijd gehouden, waarbij we acht deelnemers selecteerden, plus twee reserves. We trainden iedere week en soms wel vaker in een week. Daardoor werd het een hecht groepje. Het zijn echt vriendinnen van elkaar geworden. Er zijn er vier door naar de finale, maar ze zullen alle tien aanwezig zijn in Ermelo om elkaar aan te moedigen.”
Eén van de amazones die Manege De Bongerd in de eindstrijd vertegenwoordigt, is de achttienjarigeSkylar Del Grosso. Samen met het paard Bé sprong zij een mooi, ontspannen rondje in de S80 klasse. “Voor het paard waar ik opzat, was ontspanning erg belangrijk. Hoe meer ontspannen je op hem rijdt, hoe fijner hij op je reageert. Ik kreeg als commentaar dat de wissels wat vloeiender mochten. Naarmate ik verder door het parcours kwam, ging dit steeds makkelijker, omdat ik zelf meer ontspande. Ik kon er echt van genieten”, vertelt Skylar enthousiast. In haar ogen vormt deze competitie een mooie en leerzame ervaring. “Het was erg gezellig en er zijn hechte vriendschappen ontstaan. Vriendinnen van het team zijn ook allemaal komen kijken en kwamen met de trein naar Bunschoten. We zijn een hele hechte manege!”
Ook in de finale gaf de support Skylar en Bé vleugels. Het duo eindigde net buiten de medailles op plek 4 in de S80 rubriek. Een enthousiaste Skylar: "Ik had een foutloos rondje en dat was zo'n opluchting! Van de jury kreeg ik de feedback dat ik het goed had gedaan. Dat geeft dan echt een fijn gevoel. De prijsuitreiking was zenuwslopend, maar ook leuk. Het duurde lang voordat ik mijn naam hoorde en toen waren we gewoon vierde. Echt bizar!" Ook de ervaring om te mogen rijden in de grote Amaliahal op het NHC pakken ze haar niet meer af. Skylar: "Daar zijn bijna alle kampioenschappen. Ik voelde echt de wedstrijdsfeer. Je vergeet bijna dat je op een manegepaard rijdt. Door het NK Springen Manegeruiters heb ik de kans gekregen in zo'n mooie en grote rijbaan te springen."
De zege in de hoogste rubriek was voor Julie Faase met Groenendaal's Sterre van Stal Groenendaal (79,5 punten). 


‘We trainden iedere week en soms wel vaker. Daardoor werd het een hecht groepje’

Drie manegeruiters wachten met spanning op de uitslag

Spanning voorafgaand aan de uitslag. 

Een paardenmeisje knuffelt haar paard in stal

 ‘Het is een bevestiging van je werk’

Hippisch Centrum Boekend uit Venlo doet al een aantal jaar mee aan de competitie en is een van de weinige deelnemers uit het zuiden van het land, met ook nog eens vier ruiters in de finale. Eigenaar Paul Leunissen deelt zijn enthousiasme: “Het is leuk dat de kinderen deel kunnen nemen aan een competitie waar ze niet alleen onderling tegen elkaar rijden, maar ook tegen andere bedrijven.” Hij hoopt daarom dat meer FNRS-bedrijven in de regio Limburg gaan meedoen. “Het is mooi voor de ruiters, maar ook voor het ruitersportcentrum om zo naar buiten te treden. Het laat zien hoe je de ruiters hebt opgeleid en is een bevestiging van je werk.” 
Een van de vier finalisten van HC Boekend is de twaalfjarige Celia Jennisrens. Zij rijdt inmiddels vierenhalf jaar en heeft zich met de pony Tornado knap weten te plaatsen voor de S40 eindstrijd. “Ik vond zelf dat het ook best goed ging, want ik neem voor het eerst deel aan deze competitie. Tornado liep fijn, het parcours was goed te rijden en ik kon mijn lijnen goed uitrijden. Het klikt goed tussen mij en deze pony”, aldus Celia, die nog wat redenen geeft om deel te nemen aan dit NK: “Het is leuk dat je met zijn allen aanwezig bent en erg gezellig. Ik heb ook veel geleerd, omdat ik tijdens de trainingen op verschillende pony’s sprong.” 
In de finale zelf zat er een mooie plek in de middenmoot in voor dit duo, met precies 70 punten. De winst in de S40 klasse ging naar Yara de Rooij met Jessy. De combinatie van Hippisch Centrum De Lange Linschoten behaalde liefst 83,5 punten.


Een paardenfamilie gaat samen op wedstrijd

 ‘Ik zag mezelf en mijn dochter vooruitgaan

De genoemde finalisten zijn nog in de race voor de titel Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters 2024. Dat is een mooie uitdaging, waar de overgebleven kanshebbers vol voor zullen gaan, maar wat in deze competitie tevens duidelijk naar voren komt, is dat meedoen belangrijker is dan winnen. Arwen Smit en Maartje Koeman kunnen het beamen. Moeder en dochter rijden voor Stal Sintels in Breda en beiden deden mee aan de competitie. Ze strandden in de halve finale, maar zijn er niet minder enthousiast door. Maartje reed met pony Boditos in de S40 en zegt: “Het ging heel goed en was echt leuk. Ik ben helaas niet door naar de finale, maar wel erg trots op mezelf. Je gaat er als een team naartoe en je probeert allemaal door te gaan, maar dat kan niet altijd. Ik vond het vooral leuk om op een andere locatie met mijn pony te kunnen rijden.” Moeder Arwen reed met het Spaanse paard Lentisco in klasse S60. Ze zegt: “Het is sowieso erg leuk dat dit georganiseerd wordt en dat je als manegeruiter mee kan doen. Je ziet jezelf ook echt vooruitgaan in de trainingen, en het leuke is dat ik mijn dochter ook vooruit zag gaan. Op een gegeven moment zaten we met elkaar in de les en dan is dit echt iets dat je samen, met zijn tweetjes doet.”


‘Ik heb veel geleerd, omdat ik tijdens de trainingen op verschillende pony’s sprong’

Juichende winnaars van het NK Springen voor Manegeruiters in Ermelo
Een manegeruiter springt over een hindernis op het NHC in Ermelo

NK Springen Manegeruiters

De FNRS en KNHS zijn sinds 2016 Partners in Paardrijden (PIP) en organiseren vanuit die samenwerking onder meer competities speciaal voor manegeruiters. Hieronder valt het NK Springen Manegeruiters (voorheen FNRS-KNHS Springcompetitie). De insteek van deze competitie is talentontwikkeling en plezier binnen de manegesport bevorderen. Eind januari 2024 gingen de regiofinales van start, verdeeld over vier plekken in het land. Deze werden gevolgd door de halve finale op 3 maart bij Stal Groenendaal in Bunschoten en uiteindelijk door de finale op24 maartop het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Er wordt gereden in de categorieën S40, S60 en S80 en de top 20 streed in de finale om de felbegeerde titel ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’.


Tijdens de finale werd dit jaar ook de rubriek 'Best-springende Manege-Instructeur' geïntroduceerd en de primeur was voor Ilse Tolboom en haar Olympic Vinckenburgh van Stal Groenendaal. Voor dat laatste FNRS Ruitersportcentrum viel er nog meer te vieren. Op basis van de resultaten in de halve finale sleepten de thuisrijdende deelnemers ook de titel ‘Best-springend Ruitersportcentrum’ binnen voor Stal Groenendaal. Deze uitslag, inclusief uitreiking van de prachtige wisselbokaal, vond eveneens plaats tijdens de feestelijke finale. Een uitgebreider verslag vind je op knhs.nl.