Met 6 benen op de grond

Do’s en

don’ts van

GRONDWERK

Grondwerk kan een nuttige aanvulling zijn bij de opleiding van je paard, mits het natuurlijk goed gebeurt. Hoe doe je dat dan? We zetten een aantal do’s en don’ts voor je op een rij.

Tekst Koosje Mulders Beeld Sushilla Kouwen

Aan het woord zijn grondwerkprofessionals Greetje Hakvoort en Bastiaan de Recht. Beiden zijn over één ding meteen heel duidelijk: grondwerk is geen vervanger van rijden, maar een toevoeging. Alles wat je aan de hand traint, staat in dienst van het werk onder het zadel.   


Fysieke gezondheid  

Bastiaan legt uit dat je rijtechnisch echt wel onderlegd moet zijn om grondwerk op de juiste manier uit te voeren. “Tenzij je alleen een beetje wilt spelen met je paard natuurlijk. Dat is vrij onschuldig. Maar bij een serieuzere aanpak is verbeteren onder het zadel het einddoel en dan moet je daar wel al enige kunde in hebben. Een andere vereiste is dat het paard gezond is en fysiek in staat om de gevraagde oefeningen uit te voeren. Dat moet je jezelf wel eerst afvragen voordat je ergens aan begint", vertelt Bastiaan. Greetje benoemt nog een ander uitgangspunt. “Rust en geduld zijn van groot belang. Je moet er echt de tijd voor nemen om elkaar te leren begrijpen en te vertrouwen. Duidelijk belonen is daarvoor essentieel. Uiteindelijk kan het een fijne manier zijn om je paard te gymnastiseren en sterker te maken zonder hem extra te belasten. Het vergroot daarnaast de connectie met je paard en het is een leuke afwisseling.” 

greetje hakvoort verricht grondwerk met haar paard

‘Alles wat je aan de hand traint, moet in dienst staan van het werk onder het zadel’

Wie is Bastiaan?

Bastiaan de Recht richtte de NCSAH hippische beroepsopleiding op. De NCSAH heeft Werken aan de Hand trajecten voor alle niveaus en leidt ook Werk aan de Hand-instructeurs op. Bastiaan is Maestro in de Klassieke Rijkunst en rijdt Grand Prix. Hij is tevens de auteur van het boek 'Dressuur op gelijke voet'.

bastiaan de recht poseert terwijl hij geknuffeld wordt door een paard

  Do’s

Communiceren met je lichaam

Leer je eigen lichaamstaal kennen. Dat is als ruiter sowieso van grote waarde en bij grondwerk mogelijk van nog groter belang. Je moet heel bewust zijn van wat je eigenlijk aan het paard ‘vertelt’. Daarvoor moet je zelf zowel motorisch als mentaal in balans zijn.


2Afwisseling in het werk

Afwisselen met longeren. Alleen maar in stap werken is best saai voor een paard. Daarnaast wil je, net als onder het zadel, werken met impuls en nageeflijkheid. Daar heb je een voorwaartse gang voor nodig.


3​​​​​​​Gewenste en ongewenste reacties

Wees scherp op de reactie die het paard geeft. Is het wat je vroeg? Beloon vervolgens de gewenste reacties uitvoerig. De ongewenste reacties kun je beter niet afstraffen, maar proberen onmogelijk te maken. Dat vergt enige creativiteit. Je moet de ongewenste reacties direct kunnen herkennen en omzetten naar het juiste door stimulatie.

  Don’ts

1

Zweepgebruik

Slaan met de zweep. Als je het paard afstraft met de zweep, wordt hij er bang van. Het paard moet de zweep kennen als vriendelijk hulpmiddel. Wijs ook niet te hoog met je zweep als je geen signalen wilt geven. De zweep optillen is namelijk een voorwaartse hulp. Als je niets wilt aanzetten, laat je de zweep naar de grond wijzen.


2Sloffen en rennen

Laten sloffen of juist zonder controle heel hard laten rennen aan een halster aan de longe. Dat is prima als je paard een dagje vrij heeft, maar realiseer je dat dat geen werken is. Als je wilt gymnastiseren aan de longe, moet je met een lichte bijzet aan de slag om verbinding in het lijf te krijgen.

3​​​​​​​Niet leunen

Tegen je paard aan leunen. Je moet niet zelf je lichaam in de strijd gooien, want daar raakt het paard alleen maar van uit balans, zeker als je met teugels werkt. Zorg er ook voor dat op beide teugels evenveel verbinding is. Als je het paard te veel buigt, loopt hij juist over de buitenschouder weg en buigt het niet in het hele lijf.

bastiaan de recht laat zijn paard piafferen aan de hand

‘Je moet rijtechnisch echt wel onderlegd zijn om grondwerk op de juiste manier uit te voeren

Wie is Greetje?

Greetje Hakvoort is de oprichter van de Human & Horse Academy, waar ze mensen en paarden begeleidt naar een sterkere verbinding, vertrouwen en fysieke balans. Met opleidingen en trainingen, zoals fitness via dressuurmatig grondwerk, helpt ze paarden sterker en gezonder bewegen. Haar missie is liefdevolle paardentraining toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht niveau of ervaring.

greetje hakvoort poseert terwijl ze gehurkt zit naast haar gevlekte hond, paard en pony

  Do’s

Voorbereiding als sleutel tot succes 

De kracht van dressuurmatig grondwerk begint met een sterke voorbereiding. Ontdek welke methode bij jou past, maak een plan en verdiep je in kennis via boeken, video's of lessen. Zo werk je met vertrouwen en een helder beeld aan een sterke verbinding met je paard. 


2

De kracht van herhaling is je geheim

Grote resultaten komen voort uit het herhalen van kleine, consistente trainingen. Door steeds terug te keren naar de basis en stap voor stap de comfortzone van jou en je paard uit te breiden, bouw je aan blijvende vooruitgang.


3Zie obstakels als kansen om te groeien
Uitdagingen zijn geen problemen, maar momenten om te leren. Blijf rustig en schakel hulp in om jou en je paard verder te helpen.


4Elke stap telt
Grote veranderingen beginnen bij kleine aanpassingen. Breek oefeningen op in de kleinst mogelijke stappen en beloon je paard voor elke poging om dichter bij het gewenste gedrag of de gewenste beweging te komen.


5Eindig altijd op een hoogtepunt
Sluit elke sessie af met een moment van succes, hoe klein ook. Dit geeft je paard (en jou) vertrouwen en motiveert hem voor de volgende keer.

  Don’ts

1

Trainen zonder een doel 
Elke sessie moet een doel hebben, hoe klein ook. Zonder een plan verlies je focus en geef je onduidelijke signalen aan je paard. Zelfs een paar minuten bewust werken kan  waardevoller zijn dan een lange, doelloze training. 


2Overprikkelen
Te veel nieuwe informatie of snelle veranderingen kunnen je paard overweldigen. Bouw de training rustig op en geef hem de kans om te begrijpen wat je vraagt voordat je iets nieuws introduceert.


3Vergelijken met anderen
Ieder paard en iedere trainer heeft een eigen tempo. Het vergelijken van je vooruitgang met die van anderen leidt alleen maar tot frustratie. Focus op je eigen reis en groei samen met je paard.

‘Houd constant in de gaten of jij en je paard wel klaar zijn voor een volgende oefening’

greetje hakvoort laat haar pony steigeren aan de hand