3 vrijwilligers aan het woord
Een groot concours organiseren
Waar zouden we als wedstrijdruiters zijn zonder concoursorganisatoren? Natuurlijk helemaal nergens! Maar een concours organiseren is nog niet zo gemakkelijk, zeker in deze tijd. Wat drijft vrijwilligers om hier toch al hun vrije tijd in te steken? En welke uitdagingen komen zij onderweg tegen? Drie gepassioneerde organisatoren geven Paard&Sport een inkijkje achter de schermen.
Tekst Linde Peters Beeld S. Boeijen Photography, Diana Bloemendal, Nils Boeser, Eventphoto4you, Jack Soffers, eigen archief

Evenement: Concours Hippique Deurne (voorheen CH Mierlo) bij Green Valley Estate
Wanneer: 23 t/m 27 april 2025
Aantal vrijwilligers: 40
Aantal deelnemers: 400
Aantal bezoekers in 2024: 20.000
Rubrieken: NK springen voor senioren, young riders, junioren en children. Nationaal 1.40 en ponykampioenschap
Bijzonderheden: strodorp en vip-loges

Gerbert Boeijen
Gerbert Boeijen begon met paardrijden bij ponyclub Mierlo en reed daarna jarenlang recreatief. Tegenwoordig blijft hij de sport actief volgen via zijn zoon, springruiter Wouter Boeijen. Gerbert zit 24 jaar in het bestuur van CH Mierlo/CH Deurne en is in het dagelijks leven werkzaam als accountmanager bij Pavo.
Gerbert Boeijen:
‘Dit concours is voor ons echt een familieaangelegenheid’
"Mijn vader Jo hoort bij de mensen die CH Mierlo ruim vijftig jaar geleden opgericht hebben. Hij zat 51 jaar in het bestuur en is een van ereleden. Samen met enkele oud-bestuurders schreef hij vijf jaar geleden nog een boek over het ontstaan van CH Mierlo.
Dit concours is voor ons echt een familieaangelegenheid. Van kleins af aan hielpen wij mee. Ik weet nog dat er in het begin van CH Mierlo een hele grote toren stond voor de reclameborden. ’s Avonds na het eten gingen we altijd een bord in die toren hangen, want dan kwam er weer iemand eentje brengen.
Inmiddels zit ik 24 jaar in het bestuur. Ik deed het dus ook een hele tijd samen met mijn vader. Sinds 2022 organiseren we de wedstrijd bij Green Valley Estate en zijn we verdergegaan onder de naam CH Deurne. De eerste editie in Deurne heeft pa meegedaan, daarna is hij gestopt. Inmiddels is hij 89 jaar, maar nog altijd betrokken. Ik kan nog steeds veel aan hem vragen en hij fietst regelmatig naar Deurne om te kijken. Inmiddels is mijn zoon Wouter (21) besmet met hetzelfde virus. Hij is actief in de springsport, volgt bij de HAS Hippische Bedrijfskunde en is steeds meer bij het concours betrokken. Zijn vrienden komen ook meehelpen. Zo ontstaat er weer een nieuwe groep vrijwilligers en een leuke mix qua leeftijden.

We hebben oudgedienden uit Mierlo, die al in de tachtig zijn, maar die kunnen heel goed met die jonge jongens overweg. Daarnaast zijn er wat mensen vanuit Deurne bijgekomen. Dat maakt CH Mierlo, nu CH Deurne, ook wat het is. Het is een hechte groep vrijwilligers die voor elkaar door het vuur gaan. Zij vormen onze kracht en zetten zich al weken vooraf aan het concours in om te komen helpen. Er is grote betrokkenheid en veel mensen zeggen: waar we kunnen helpen, helpen we. Voor de ene is dat financieel, voor de ander fysiek. Daardoor ontstaat een prachtige harmonie tussen mensen en medewerkers. Die betrokkenheid is super en dat maakt het concours voor mij bijzonder.
Vanaf november ben ik zelf wekelijks ruim tien uur bezig met de organisatie. Ik houd me bezig met veiligheid, personeel, de facilitaire dienstverlening en een deel van de sponsoring. Ik neem altijd twee weken vrij om vooraf en tijdens het NK alles mede te kunnen regelen.
'Vanaf november ben ik zelf wekelijks ruim tien uur bezig met de organisatie'
In de loop van de jaren is er veel veranderd. Zo is het regionale karakter er steeds meer vanaf. Bij de sponsoring komt ook steeds meer kijken. We hebben een flinke begroting, maar dat geld moet vooraf wel worden opgehoest. Onze inkomsten bestaan voornamelijk uit sponsorgeld. De toegang voor het concours is gratis en we hebben geen inkomsten uit drank. We zijn blij dat we al heel wat jaren het NK mogen organiseren, maar een NK moet laagdrempelig zijn en iedereen moet eraan mee kunnen doen. Daardoor kunnen we – in tegenstelling tot internationale wedstrijden – geen startplekken verkopen. Dat maakt het financiële plaatje een hele uitdaging.
We zijn nog vol ambitie om het concours ieder jaar te verbeteren, maar kijken ook kritisch naar de kosten en hoe we in de toekomst levensvatbaar kunnen blijven. Daarvoor zoeken we expansie in de weken na het concours, zodat er op dezelfde locatie meerdere evenementen kunnen plaatsvinden en we de kosten kunnen delen. CH Deurne is op een prachtige plek, met een goede bodem, veel sfeer en een mooie entourage; laten we zorgen dat we daar het maximale uithalen. In Mierlo hadden we vroeger twee terreinen: een voor het NK en op de ander werd een nationaal programma verreden. Hoe mooi is het om in Deurne ook een nationaal programma in NK-stijl te organiseren? Dit jaar is er voor het eerst een Riders Festival, het weekend na het NK. Dat wordt door meerdere ruiters georganiseerd en is natuurlijk hartstikke leuk! Wie weet is het mogelijk om daar in de toekomst nog een extra wedstrijd aan toe te voegen.”




Evenement:North Holland Horse Trials bij Manege Beukers in Oudkarspel
Wanneer: 17 t/m 20 april 2025
Aantal vrijwilligers: 200
Aantal deelnemers: ongeveer 250
Aantal bezoekers in 2024: 2500
Rubrieken: NK eventing voor junioren en young riders, CCI1*-Intro, CCI2*-S, CCI2*-L, CCI3*-S, CCI3*-L, CCI4*-S en de CCIP2-L
Bijzonderheden: Countrymarkt, Food te Voet tour, kinderdorp

Ronald Beukers
Oud-eventingruiter en crossbouwer Ronald Beukers runt sinds 2005 Manege Beukers in het Noord-Hollandse Oudkarspel. Dat is een manege, pensionstal, thuishonk van rijvereniging Beukers Hippix en de locatie van veel grote evenementen, zoals die van de internationale eventingwedstrijd North Holland Horse Trials. Beukers is daarnaast lid van de KNHS-Ledenraad en voorzitter van het Platform Hippische Ondernemers.
Ronald Beukers:
‘Ik ben gewoon gek van de eventingsport’
“Ik durf mijn uren niet op te schrijven! Deze wedstrijd organiseren en de cross bouwen kost ontzettend veel tijd. De laatste zes weken voor de wedstrijd doen we bijna niks anders. Afgelopen september was de eerste vergadering en al maanden voor de wedstrijd zijn we druk in het terrein. Nieuwe hindernissen maken, oude hindernissen aanpassen, het terrein opknappen; er moet van alles gebeuren. Ik ben gewoon gek van de eventingsport, anders ga je jezelf dit niet allemaal op de hals halen. Echt niet!
Jaarlijks organiseer ik vijf of zes crosswedstrijden voor de breedtesport op ons terrein rondom Manege Beukers en daarvoor bouw ik de crossen zelf. Bij de North Holland Horse Trials (NHHT) bouw ik als crossbouwer vijf verschillende rubrieken in één weekend. Eigenlijk is dat niet normaal, maar ik vind het gewoon te mooi! Mijn dochter Yente heeft bij de pony’s al een paar jaar meegedaan aan de NHHT. Dit jaar hoopt ze voor de eerste keer met een jong paard te starten, maar daarvoor moet ze eerst nog twee winstpunten halen. Helaas vallen er veel wedstrijden uit, dus dat is nog een hele tour. Maar zoals ik al zei, ik ben gek van de eventing…” Lachend vervolgt hij: “En dus organiseer ik voor de NHHT, thuis nog een wedstrijd voor de breedtesport. Hopelijk haalt ze daar haar laatste winstpunten!

Ik begon de NHHT tien jaar geleden, omdat ik merkte dat er behoefte was aan een internationale wedstrijd vroeg in het seizoen. Als crossbouwer vind ik het belangrijk dat de wedstrijd eerlijk en opbouwend is. De paarden moeten hier wat kunnen leren. Het moet een wedstrijd zijn die geschikt is voor jonge paarden, maar ze moeten hier bijvoorbeeld ook voor het eerst een viersterrenwedstrijd kunnen lopen. Daarbij moeten ze fijn naar het eind kunnen lopen en goed door kunnen stromen naar de andere wedstrijden. Ik merk dat deze opzet wordt gewaardeerd door de deelnemers. Inmiddels starten hier olympische topruiters van over de hele wereld. We verwachten ruiters uit achttien verschillende landen. Dit jaar hebben we voor het eerst het NK voor junioren en young riders op het programma. Daar zijn we heel blij mee.
'Mensen komen niet op een mailtje af, je moet ze gewoon persoonlijk vragen en uitleggen wat je wilt'
Natuurlijk doe ik dit niet alleen. We hebben een goed en vast bestuur, dat de zaken goed op orde heeft. Wij zijn ook heel blij met onze vrijwilligers. Tijdens de NHHT krijgen we hulp van maar liefst tweehonderd mensen uit heel Nederland. Soms is het wat moeilijker om vrijwilligers te vinden, maar gelukkig gaat het ons nog goed af. Daar moeten we wel actief achteraan. Mensen komen niet op een mailtje af. Je moet ze gewoon persoonlijk vragen en uitleggen wat je wilt.
De laatste tijd zijn er verschillende internationale eventingwedstrijden van de agenda verdwenen, mede vanwege de hoge kosten. Ik denk dat veel ruiters niet beseffen hoeveel tijd er in de organisatie gaat zitten en hoe duur het is om zo’n wedstrijd te organiseren. Wij hebben als voordeel dat we rondom de manege al bepaalde infrastructuur hebben liggen. Maar alsnog is het financiële risico hoog. Naast het inschrijfgeld hebben we jaarlijks nog zo’n 25.000 à 30.000 euro aan sponsoring nodig, anders kan deze wedstrijd niet bestaan. Daarom organiseren wij de NHHT vanuit een stichting en niet vanuit ons eigen manegebedrijf. Inmiddels hebben we een buffer opgebouwd, maar die hadden we de eerste jaren niet. Achteraf denk ik weleens: je bent niet helemaal lekker dat je dit allemaal hebt opgezet, maar ik ben toch blij dat we het hebben aangedurfd en dit hebben neergezet. Want als we verder willen met de eventingsport in Nederland moeten we zorgen dat we voldoende doorstroming hebben en internationaal aan de weg blijven timmeren. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”




Evenement:CH Halsteren bij Fort de Roovere
Wanneer: 27 t/m 31 mei 2025
Aantal vrijwilligers: ongeveer 100
Aantal deelnemers: maximaal 950 starts
Aantal bezoekers in 2024: meer dan 5000
Rubrieken: breedtesport dressuur en springen voor pony’s en paarden, subtop dressuur, internationale working equitationrubriek
Bijzonderheden: veulenshow, showrubrieken, strodorp

Cees Loos
Sinds 2012 is Cees Loos voorzitter van RV Prins Auvergne uit Halsteren. Cees raakte dertig jaar geleden betrokken bij de paardensport via zijn dochter, professioneel dressuuramazone Franka Loos. Ook zijn partner Jenneke Overduin is dressuuramazone en zit al haar hele leven in de paarden.
Cees Loos:
‘CH Halsteren is al tachtig jaar een begrip in de regio’
“Het Concours Hippique van Halsteren is in deze regio echt een begrip. Het is een landelijke wedstrijd, georganiseerd door Rijvereniging Prins Auvergne, die bekend staat om de Brabantse gezelligheid. Dertien jaar geleden kreeg ik de vraag of ik in het bestuur wilde komen. Ik hielp altijd al mee tijdens het concours en omdat de toenmalige voorzitter ziek was, nam ik die functie ook over. Ik vind het een mooie taak om dit concours in stand te houden en verder uit te breiden. Mijn doel is om het steeds mooier en beter te maken.
In West-Brabant hadden we in het verleden best wat grote en mooie concoursen. Helaas zijn veel daarvan opgehouden te bestaan. Het wordt namelijk steeds lastiger om een wedstrijd te organiseren of een terrein beschikbaar te krijgen. Daarnaast zie je dat het animo onder de ruiters terugloopt om op een grasbodem te rijden. Een paar jaar geleden stonden wij ook op het punt van: is het nog wel de moeite om zóveel tijd en energie te stoppen in een evenement dat door de ruiters genegeerd dreigt te worden, vanwege de grasbodem? Maar omdat het bijna het laatste concours hippique in de regio is, besloten we het toch kost wat kost in stand te houden. “Drie jaar geleden namen we een vrij moedig besluit en legden we voor het eerst een zandbodem van 5000 m2 aan in de hoofdpiste en het losrijterrein. Dat was best een avontuur, maar bleek een schot in de roos!

Ruiters weten ons weer te vinden en we zaten vorig jaar op duizend starts. We zijn erg dankbaar dat we gebruik mogen maken van het schitterende terrein van Fort de Roovere, een monument dat deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie. Maar het aanleggen van de bodem en die na afloop weer opruimen, is ieder jaar een enorme operatie.
Als bestuur beginnen we ruim een half jaar van tevoren al met de eerste vergaderingen. In januari is het vooroverleg met de gemeente en gaan de vergunningsaanvragen de deur uit. We werken samen met een aantal disciplinehoofden, die een eigen taak beheren, zoals ‘horeca’, ‘bodem’ of ‘hindernissen’, en een team van vrijwilligers aansturen. Gelukkig bestaat de vereniging van Halsteren uit een zeer levendige, groeiende club mensen, die zich allemaal heel betrokken voelen bij het concours.
'Er is een grote groep die er samen alles aan wil doen om dit in stand te houden'
Vorig jaar hadden we ruim honderd vrijwilligers en daar zijn we heel dankbaar voor. Toch maak ik mij weleens zorgen om de toekomst van ons concours. We krijgen namelijk met steeds meer regels te maken, bijvoorbeeld van de gemeente, provincie en de milieudienst. Kunnen wij als goedwillende amateurs en vrijwilligers dit in de toekomst voor elkaar blijven boksen, of komt de organisatie van dit soort evenementen in handen van professionele accommodaties die daarop ingericht zijn? Tien jaar geleden deden we bijvoorbeeld een vergunningaanvraag van anderhalf of twee A4’tjes. Tegenwoordig ligt er een document van meer dan vijftig pagina’s. Er worden hele draaiboeken en calamiteitenplannen gevraagd, we moeten stikstofberekeningen doen, bodemonderzoek en een flora en fauna onderzoek. Daarnaast is de regelgeving ieder jaar weer anders en wordt alles duurder. Dat maakt het allemaal steeds lastiger. Gelukkig komen wij vooralsnog een heel eind, dankzij de steun van onze vrijwilligers en sponsoren. Er is een grote groep die er samen alles aan wil doen om het concours hippique in stand te houden. Dus we blijven de schouders eronder zetten. Vanwege ons 80-jarige jubileum pakken we dit jaar zelfs nog een beetje extra uit, met een gezellige feestavond en extra showring. Naast de breedtesport hebben we dit jaar voor het eerst een Subtoprubriek. Ook is er een internationale working equitation wedstrijd en veulenshow. Dat is altijd een mooi spektakel, vorig jaar stonden het vijf rijen dik! Kortom; we geven dit jaar nog een beetje extra gas!”


