Verduurzaming van de paardensector

Met hun grote daken en hoge stroomverbruik zijn paardensportaccommodaties ideaal voor zonnepanelen. Veel manegebedrijven en verenigingen maken hier dan ook gebruik van. Maar wist je dat de inzet van de panelen vaak efficiënter kan, en dat er meer manieren zijn om te verduurzamen?

Tekst Annemijn Groeneveld  Beeld Diana Bloemendal/P&S, Elsa Cardol

Verduurzaming is niet alleen goed voor de planeet, maar soms zelfs noodzakelijk voor het voortbestaan of de uitbreiding van een complex. Het energienet staat in Nederland onder druk, waardoor het niet overal mogelijk is om de benodigde aansluiting te krijgen. Door zelf stroom op te wekken, zijn accommodaties niet meer afhankelijk van de capaciteit van het stroomnet in hun omgeving. Bovendien kunnen deze duurzame innovaties op de lange termijn een hoop geld schelen.  

De vraag naar duurzame oplossingen is groot, maar door de vele mogelijkheden en complexe regelgeving, kan het moeilijk zijn om hier als bedrijf zelfstandig mee aan de slag te gaan. Daarom is de KNHS een samenwerking aangegaan met Energie Intern, een bedrijf dat organisaties en (sport)verenigingen helpt bij het gehele verduurzamingsproces.   


Zonnepanelen bij St. Hubertus 

Hoe handig de inzichten van een bedrijf als Energie Intern kunnen zijn, merkte Jos Slottje van Paardensportvereniging St. Hubertus in Lisse. Na een langlopende wens om te verduurzamen begon de vereniging vijf jaar geleden met een concreet plan om zonnepanelen op het dak van de rijhal te plaatsen. Dankzij een verduurzamingsprogramma vanuit koepelorganisatie NOC*NSF en subsidies lukte het om 620 zonnepanelen te installeren. 

Door onverwachte tegenslagen in het proces, die voor anderhalf jaar vertraging zorgden, moest er onder tijdsdruk een contract bij een energiemaatschappij afgesloten worden dat achteraf gezien ongunstig bleek. Teruglevering van stroom was duur, waardoor de zonnepanelen nauwelijks iets opbrachten. “We hadden daardoor een gat in de begroting van vijfduizend euro. Dus daar moesten we een oplossing voor vinden”, vertelt Slottje. “Zo kwamen we bij Energie Intern terecht.” 

container met paarden wordt in vliegtuig geladen

Slimme systemen leveren geld op 

“Het systeem van de zonnepanelen van St. Hubertus was nog niet ‘slim’, waardoor er veel winst te behalen was”, vertelt Nawien Hageman, adviseur duurzaamheid bij Energie Intern. Dankzij een nieuw energiemanagementsysteem leveren de panelen nu alleen terug op momenten die lonen. “We hebben de vereniging aangemeld bij een energieleverancier die elk kwartier de energieprijzen bijhoudt. Als er sprake is van overproductie, bijvoorbeeld omdat er veel zon of wind is, schakelen de zonnepanelen automatisch uit. Op die manier behaal je een veel hogere opbrengst, zonder dat er veel veranderd hoeft te worden.” 


‘De zonnepanelen van de vereniging werkten nog niet ‘slim’, waardoor er veel winst te behalen was’

ben horsmans in vliegtuig

Bij Manege Beukers liggen 4200 zonnepanelen op het dak. 

Batterijen zijn de toekomst 

Een slim systeem is zeker niet de enige oplossing, hoewel dit wel het middel is waar veel bedrijven het meest baat bij zullen hebben. Volgens Hageman zijn batterijen de toekomst. Een batterij kan dienen als aanvulling op de normale stroomvoorziening op piekmomenten, zoals evenementen, als back-up voor noodsituaties en zelfs als inkomstenbron. “Overdag kan de batterij opladen worden via de zonnepanelen en in de avond kan je hem ontladen op het energienet, wanneer de stroom het hardst nodig is en de energieprijzen het hoogst zijn, waardoor je eraan kan verdienen”, legt Hageman uit.  

Manege Beukers in Oudkarspel (openingsbeeld) is hier een goed voorbeeld van. Hageman vertelt: “Er liggen daar enorm veel zonnepanelen: 4200. Toch nam Beukers tijdens evenementen meer stroom af dan volgens hun contract was toegestaan. Je kan dan forse boetes krijgen van de netbeheerder. Daarom hebben we een batterij geplaatst, die tijdens evenementen kan bijspringen en op andere momenten de zonnestroom kan verhandelen. Daarnaast hebben we hier net zoals bij St. Hubertus een ‘slim’ energiemanagementsysteem geïnstalleerd, dat kan inspelen op de dynamische energieprijzen.” 


Van het gas af 

Daarnaast ziet Hageman voor maneges mogelijkheden voor warmtesystemen als alternatief voor gas. Hij doelt hier niet alleen op een warmtepomp, maar ook op infraroodpanelen. Dit is een elektrisch verwarmingssysteem dat via infraroodstraling direct warmte afgeeft aan mensen en objecten in de ruimte, zonder de lucht te verwarmen. Zeker in combinatie met zonnepanelen kan infrarood een goedkoper alternatief bieden voor de verwarming van tribunes in hallen.  


Zo wordt er op dit moment gekeken of dat een optie is voor de verduurzaming van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. “Het mooist zou zijn om daar zonnepanelen, infraroodpanelen en een batterij te installeren. De aansluiting op het stroomnet kan dan kleiner, wat een hoop geld zou besparen”, aldus Hageman. Omdat er op plekken als het Hippisch Centrum vaker op onregelmatige momenten verwarming nodig is en een batterij een grote investering is, zou het huren van een batterij voor tijdens evenementen ook een optie kunnen zijn.


Ingewikkelde processen 

De mogelijkheden tot verduurzaming zijn al even divers als de subsidies en hulpmiddelen die er beschikbaar zijn. Wie wil verduurzamen, kan een bijdrage ontvangen vanuit verschillende subsidiepotjes, zoals de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) en BOSA-subsidie (Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties). Deze subsidies zijn fijn, maar maken het proces ook ingewikkeld en tijdrovend, merkte Slottje toen hij bij St. Hubertus zonnepanelen liet installeren.  

Desondanks is hij blij met de zonnepanelen, al helemaal sinds de invoering van het nieuwe, efficiënte energiemanagementsysteem. “Omdat we zelf allerlei dingen moesten uitzoeken waar we eigenlijk geen verstand van hadden, was het een extra lastig proces. Het is dan heel fijn dat er een organisatie is die je daarbij kan helpen.” 

De mogelijkheden tot verduurzaming zijn al even divers als de beschikbare subsidies en hulpmiddelen

drie paarden in container, klaar voor reis met vliegtuig

Dankzij een verduurzamingsprogramma vanuit koepelorganisatie NOC*NSF en subsidies lukte het om 620 zonnepanelen te installeren. 

containers met paarden worden naar vliegtuig gebracht

Jos Slottje van de vereniging in Lisse: ‘Door een ongunstig energiecontract hadden we een gat in de begroting’. 

NIEUWE PROJECTEN

Op dit moment is de KNHS met Energie intern in gesprek over verduurzaming van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Daarnaast heeft Energie Intern een voorstel gedaan aan Dierenkliniek Den Ham om zonnepanelen te installeren voor eigen gebruik. Omdat de kliniek niets mag terugleveren aan het stroomnet, zal de overtollige stroom opgeslagen worden in een batterij. Deze batterij zal bovendien dienen als een noodstroomvoorziening in het geval van een stroomstoring.


INTERESSE?

Interesse in het verduurzamen van jouw bedrijf of vereniging? Via de KNHS kunnen leden een gratis scan laten doen, op basis waarvan Energie Intern een voorstel doet. In het geval dat leden direct een offerte aanvragen  bij Energie Intern, zonder scan, krijgen ze korting.